måndag, februari 01, 2010

Stammis inom sjukvården

Klockan är 11 och jag sitter och äter frukost. Det är visserligen inte jättekonstigt då jag är morgontrött men idag är det sent. Vid 9 åkte jag till vårdcentralen, hämtade ut två provtagningsunderlag och gick upp till labbet en trappa upp. Den ena lappen ska jag komma tillbaka med och lämna prover om 3 veckor. Men den andra lämnade jag idag. Kvinnan som jag hamnade hos sa att mina blodkärl var tunna. Hon petade på ena armen och bad mig knyta handen... sen tog hon den andra och gjorde likadant. Till sist tog hon en barnnnål (en tunnare nål med en liten slang till grejen där de sätter provröret) och stack mig på samma ställe som de stack mig förra måndagen, även då med barnnål. Jag har fortfarande blåmärke sen en vecka tillbaka. Så nu försärks det väl. Armvecket är gult från förra sticket och blårött från idag. Jag ser ut som en knarkare.
Eftersom provet skulle lämnas fastande äter jag frukost först nu.

Väl hemma petade jag i mig två små piller och inhalerade astma medicin så som mornarna brukar se ut just nu. På kvällen är det tre-fem piller och inhalator. Nu ställer jag mig frågan om jag är sjuk. Är jag sjuk?

Jag har astma och lite låga värden av olika saker. Ofta trött, småsjuk och olika småfel dyker upp hip som happ. Men att läkaren nu tar en massa prover för att komma underfund med varför mina värden inte är riktigt som de ska - är det överdrivet och lite hypokondriskt av oss (mig och läkaren) eller finns det nåt fel som kanske är viktigt att hitta och ta hand om? Det är ju inte som att jag skulle dö om en vecka om jag inte tog några piller eller mediciner. Men frågan är väl hur jag skulle må om några månader, om några år... om det nu är nåt viktigare fel som gömmer sig någonstans. hmm..

Astma medicinering är väl ganska bra, blir jobbigt annars. Men jag tänker ändå... under de senaste 8 åren har jag nog inte många månader i sträck varit utan någon form av mediciner eller piller. Vad gör det med ens kropp egentligen?