fredag, maj 08, 2009

Mannen med lapp för ögat har talat!

I väskan ligger anteckningsblock, introduktion till straffrätt och Lagboken. Väskan är tung och jag har släpat på den hela dagen. Vid halv tio tiden i morse pajjade hela signalsystemet för tunnelbanan ihop. Efter många funderingar på alternativa sätt att ta oss till skolan utan tunnelbana (buss, gå, lifta, ringa folk vi känner etc.) så hamnade min kurskamrat och jag på en ersättningsbuss. Chauffören annonserade i högtalaren att den skulle gå direkt till Fridhemsplan utan stopp. De som skulle till Kristineberg kunde ta buss 49 därifrån och de som skulle till Thorildsplan var rökta. ... Ja han sa verkligen att de var rökta. Så underbart, ha ha ha!

För att ta oss tillbaka till ämnet som inlägget ska handla om så var jag äntligen på väg hem, efter att ha stannat förbi mamma för lite middag. Jag har precis satt mig med min tunga väska på bussen och på kommer mannen med lapp för ögat. Jag har sett honom flera gånger förut. Ibland med och ibland utan lapp. Men alltid med vitt munskydd som han håller över mun och näsa med ena handen. Han är lite speciell. En gång var han arg på busschauffören för att det var för varmt i bussen men idag var han glad. Han satte sig i närheten av mig och pratade gemytligt med en annan man. (jag är dock tveksam till om de kände varandra särskilt bra).
De här mannen, han med munskydd och ögonlapp, har fått mig att fundera på vad som ligger bakom dessa två accessoarer. Idag fick jag svaret.

shit shit shit säger han och pekar på fönsterkarmen i bussen. Han pratar om smuts och damm och visar demonstrerande med händerna hur det dammar om sätena om man sätter sig eller slår på dem. Givetvis gör han inte det utan låtsas bara. Sen tar han fram sitt vita skydd och håller över näsan och munnen med undantag när han ska säga något. Då tar han bort handen. Uppenbarligen är han inte särskilt nöjd med hur rena SL's bussar är...
Han har även börat, eller ska börja, arbeta med en prognos. 300kronor per dag. 100kronor tre gånger. Han plockar fram en liten (ganska söt, lätt mönstrad i pastellfärger)anteckningsbok där han ska skriva ner sin prognos om hästarna.
Medan han sitter där med lapp för höger öga och ser ovanligt tillfreds ut så plockar jag fram papper och penna. Jag måste anteckna.
Ur sin påse visar han för sin medresenär en mörk chokladkaka som han köpt. Mörk choklad är bra för hjärtat säger han. Och oliverolja är bra för mag och tarmsystemet. Han har en liten flaska i jackan som han tar en klunk av ibland då och då. Eller hörde jag fel och missuppfattade jag det där? Han visade en liten flaska iallafall. Det kan vara svårt att höra alla ord när man tjuvlyssnar på en buss. Vidare sades något om grönsaker, icas gröna, något om kaniner och en indikation om vad män och kvinnor tillsammans kan roa sig med... det lär väldigt intressant och det hade med själva grönheten i grönsakerna att göra. Men tyvärr missade jag sammanhanget. Sen var det dags för mig att gå av. Det sista jag hörde var:
...och gul lök varje dag skyddar mot 9 cancersorter

Mörk choklad - ja tack! Men klunkar oliv olja, gul lök varje dag och gröna grönsaker... jag vet inte... det är säkert bra. Jag tror mannen med lapp för ögat har ett specialintresse som gör att han är rädd för smuts och har snöat in sig på frågor om kost och hälsa. Nu vet jag lite vad som rör sig i hans huvud. Nu har jag sett honom glad och trevlig. Nu är han inte lika läskig längre.